Най-подценяваното качество за изключителна кариера в сферата на дизайна

Време за четене: 8 минути

Да предположим, че ми се налага да наема визуалани, ux или други дизайнери през 2023-та. Освен всички очаквани качества, ще се оглеждам щателно за едно умение, което мнозина дори не им хрумва да свържат със сферата на дизайна – ефективната вербална и писмена комуникация. За краткост ще го наричам просто “писане”, защото смятам, че писането е основата, на която стъпват останалите прилежащи умения.

Тъжно е, че Chat GPT, макар и в юношеска възраст, може да изкара по-висока оценка по български език от хорица, които имат претенциите на писачи.

След повече от 20 години опит в сферата на дизайна, мисля, че съм видял достатъчно. Металика го обобщават най-добре в един от техните знаменити пънк кавъри – “I’ve been here, I’ve been there, I’ve been every-f*cking-where.” Месеци от живота си съм прекарал в конферентни връзки. Водил съм поне един тон презентации, присъствал съм на поне два-три. Седят неиздадени няколко книги от получени и изпратени имейли. Въпреки изброените сезифовски усилия разполагам с огромна колекция от неодобрени идеи. Искаше ми се в зората на моята кариера някой загрижен човек да ми беше подсказал колко много ще помогне писането в стремежа ми към ефективност и удовлетворение.

“Супер, да ме бяхте предупредили за това преди около 20 години, а?”

А сега си представи, че имаш намерение да си наточиш писането на цели два езика, майчин и, да речем, английски. Моят случай! И това дори не е единствената цел в живота ти, все пак си дизайнер, а не писател. В подобна ситуация е мотивиращо да си припомниш, че познаваш или поне си срещал българи, които говорят почти толкова добре на английски, като Маргарет Тачър, а изречения на родния им език са достойни да бъдат записани с диктофон и възпроизвеждани в музей. Очевидно е възможно!

Ясно, а какво всъщност значи да умееш да пишеш? Структурирано, логично, практично, кратко, красиво и естествено. Мислите ти са убедителни, лесни за четене, разбираеми и предизвикват силна емоционална реакция. Хората си ги подчертават в Medium и им се радват по нощѝте. Други чак си ги изпляскват на фланелки.

Виждал съм неведнъж и обратния случай. Дизайнери, които се изразяват и пишат по изключителен начин, същевременно са крайно скромни по отношение на основните умения, а по-точно – творческо мислене, история на дизайна, критично мислене, постоянно себеусъвършенстване, стремеж към оригиналност, предприемачество и склонност към експериментиране. Открий правилния баланс между тези умения, гарнирай го с писане и шансовете ти за една епична кариера почти удрят тавана.

Отдавна съществува предубеждението, че дизайнерската професия е елементарна и към нея се насочват мързеливи и суетни хора с намерение за бърз успех. Вероятно ще разочаровам аудиторията, които вярва в горното твърдение, но предишния абзац обяснява сбито защо професията “дизайнер” не е поредното лесно смилаемо Netflix сериалче.

“Еее, брат, верно ли? Не моа ли просто да си бутам тия пикесли с фотосопата и сичко да е шес?”

Можеш, разбира се, но нека ти обясня защо умението да пишеш ще те превърне в един по-ефективен и щастлив бутач.


По-долу разглеждам основни ситуации, в които писането ще ти е от изключителна полза:

 • Освен дизайнер, ти си и търговец. “Продаваш” продукцията си или на клиенти, или на останалите членове от екипа. А дизайните ти не са никак добри в това да се продават сами. Всъщност, колкото по-семпло и нетипично е предложението то за дизайн, толкова повече аргументация е необходима, за да не си помислят хората остреща, че се опитваш да им пробуташ сгъстен въздух. Писането е онзи критичен инструмент, чрез който ще забиеш идеите си в мозъците на останалите на необходимата дълбочина.
 • Вероятно ти се е налагало да правиш презентации на свои проекти за портфолио, с надеждата да привлечеш внимание или да намериш нов работодател. В същността си успешните презентации са едни кратки истории, добре разказани, съдържащи само есенцията от дългите премеждия с конкретния проект.
 • Дистанционна работа. Привилегия е професията ти да позволява подобен начин на работа. За да извлечеш най-много позитиви обаче, писането е ключово поради спецификата в комуникацията. Повече от 6 години работя “римоут” и минавам за ветеран в областта. Само трябва да си спомня къде ми е бастунчето.
 • Замислял ли си се защо тия Zoom срещи са толкова уморителни и неефективни, за сметка на това и дълги? Защо имейл кореспонденциите са по-дебели от книги? Умението да синтезираш добре мислите си и да ги споделяш по лесносмилаем начин ще ти осигурят медали на Zoom и имейл олимпиадите.
 • Ако има едно абсолютно универсално умение, което е от полза постоянно и навсякъде, това е писането. Животът е един нескончаем низ от преговори за щяло и нещяло. Да убедиш потенциалния си работодател, че тази висока заплата е точно за теб. Да вземеш по-голяма сума за старата си голф тройка. Мога да предозирам с примери.
 • Отесняла ти е заплатката? Помисли за допълнителен извор на доходи, който да позволи на теб и семейството ти да се глезите от време на време. Започни блог, пиши електронни книги, сподели уникалната си гледна точка със света.
 • Една от екзистенциалните мисии на всяко поколение е да обогатява и предава ценна информация на своите наследници. Нещо като щафета. Този трансфер на знания става най-добре чрез писане. Бъди един от тези хора.
 • Всички израстваме в кариерата си. Един ден ще ръководиш цял екип, дори собствена компания. А едно от основните умения на добрия лидер е ефективната комуникация.
 • Животът е съвокупност от малки и големи събития, които ние забравяме със зашеметяваща скорост. Умението да улавяш тия моменти е безценно. Когато си отиде една от мойте баби, осъзнах, че е взела със себе си голяма част от детските ми спомени. Не повтаряй моята грешка.

Стана ясно, че писането е важно, но как да го усъвършенстваш? По-долу споделям личната си стратегия, до която съм стигнал с упорито проучване и експерименти. Чувствай се свободен да я допълваш и персонализираш според твоите нужди и дадености.

 • Чети ежедневно. Превърни го в ритуал, в навик. Избирай материали, които са леко извън зоната ти на комфорт, така че да се чувстваш обогатен след всяка статия или книга. В днешно време има толкова много начини да се консумира информация, че оправданието “нямам време” звучи нелепо. Обожавам да си тъпча ушите с подкасти и аудиокниги, докато шофирам, летя, ходя или тичам.
 • Прави монолози. Колкото често ти позволява ежедневието. Избирай теми, които те вълнуват. Толкова често си говоря сам, че ако някой ме подслушваше, отдавна да съм с бяла риза с вързани ръкави. Вербалното съставяне на мисли и изречения тренира твоя мозък да извиква и структурира информация със съвсем различна скорост. Писането се различава с това, че разполагаш с предостатъчно време за мислене, корекции, проверка и т.н.
 • Започни дневник. Събирай историите от живота, без значение дали са големи или малки. Ако ти трябват още теми, избирай такива, които будят възхищение и страхопочитание у теб. Всеизвестно е, че ние, хората, не сме особено паметливи, дневникът е един начин да “запомниш” всичко важно в живота си. Един ден лесно можеш да конвертираш тези материали в мемоари. Освен всичко, ще бъдеш “ковчежникът” на семейство, пълен със забавни и сълзливи истории.

“Наслаждавай се на малките неща в живота, защото един ден ще се обърнеш назад и ще осъзнаеш, че това са били големите.”

— Кърт Вонегът
 • Превключи изцяло на друг език. Ако си решил да си подостриш допълнителния език, освен майчиния, превключи изцяло на него в ежедневната си комуникация. Представяй се за чужденец в собствения си град. Много абсурдни и забавни истории биха могли да се родят по тоя начин.
 • Не подминавай непознатите думи, докато четеш, дори ако смисъла на изречението ти е станал контекстуално ясен. Майчин или допълнителен език, няма значение, това упражнение ти помага да уловиш и най-фините нюанси в значението. След като провериш значението на думата, състави наум няколко изречения, помага за устойчиво запаметяване. Май не съм ти споделял до сега, но Тълковния речник и Google Translate са едни от най-добрите ми приятели.
 • Намери нейтив спийкър. Или някой с учителски познания и го притеснявай възможно най-често за разговори по свободни теми. Това е най-лесният начин да приложиш теоретичните си знания на практика, а и да посъбереш ценни съвети от разбирач. Не забравяй да кажеш „здравей“ на пъстрия свят на идиоматичните изрази.
 • Инсталирай Grammarly. Това е безценен инструмент за изучаване на език и подобряване на писането. За момента поддържа основно английски език. Тази невероятна мултиплатформена джаджа използва страховития AI, за да унищожава правописни грешки, да предлага стилистични подобрения въз основа на целевата аудитория, която си избрал, както и други глезотийки. Разбира се, Grammarly не е единствената опция, но ще оставя удоволствието от проучването на теб.
 • Изкарай курсове по писане. В Domestika.org ще намериш цяла дузина особено полезни за начинаещи (искаше ми се да бе платено партньорство, ама не е). Но с толкова много онлайн платформи за самообучение, убеден съм, че ще намериш и други варианти. Подбирай лекции от утвърдени професионалисти, писатели и журналисти, теоретици си имаме достатъчно.

Няколко статии на ден пазят празноглавеца от мен.

— Неизвестен автор
 • Гледай филми без субтитри. Това важи, яко работиш над английския си (или друг език). Гледането без субтитри тренира мозъка ти да разпознава звуци и да ги трансформира в значение. Повтори филма след месец и ще схванеш още по-голяма част от диалозите.
 • Умишлено излизай по-често от своя кръг на комфорта, прави повече неща, които те плашат. Говори пред голяма аудитория, презентирай пред високопоставени личности или публикувай задълбочена статия по сложна тема. Ще се изумиш от незабавния градивен ефект върху умствените ти способности.

“Умът, които се посвещава на нова идея, никога не се връща към първоначалния си размер.”

— Алберт Айнщайн
 • Чети повече класика. В миналото авторите са обръщали повече внимание на красотата на изказа и самата история, а не над милионите потенциални лайкове. Класическата книга ще обогати твоя речник като никоя друга, а и ще имаш шанса да надникнеш в историята и еволюцията на човешките мисли и идеи. В крайна сметка една от основните цели на четенето е да развива интелектуалните ни способности, както и да разширява нашия мироглед.
 • Попитай смело ChatGPT за съвети в писането, той няма навика да се подиграва на начинаещи. Вече ти споменах, че с всеки изминал ден става все по-добър учител.

Послеслов

Пределно ясно е, че писането само по себе си няма да те направи най-великия дизайнер във Вселената. Но ако поддържаш добър баланс между всички необходими качества, разширяваш ги редовно и вече имаш предпоставка за обещаваща и влиятелна кариера. Използвам словосъчетанието “влиятелна кариера”, за да подчертая колко е важно всеки един от нас да дава отличен пример, а и да помага на тези, които вървят след нас.

Майсторското писане няма да долети за един ден, а може никога да не дойде за някои от нас, които винаги се оглеждат за следващото ниво. Затова те насърчавам да си поставяш смели, но реалистични цели, да се въоръжиш с последователност и резултатите няма да закъснеят.

За да си сигурен, че положените усилия имат ефект, използвай един елементарен начин за проверка на прогреса. Прочети нещо, което си писал преди година, ако ти се струва смешно, дори изпитваш лек срам, ако ти идва да го пренапишеш изцяло, значи се движиш с добра скорост.

За финал ще ти споделя как съм формулирал собствения си критерий за прогрес, като се надявам да ти подейства вдъхновяващо. Когато видя, че писанията ми карат читателите да се просълзят, или да се давят от смях, тихичко ще си кажа — дотук добре, а сега накъде?


Препоръки за книги (Ще допълвам заглавия)

Microstyle: The Art Of Writing Little by Christopher Johnson

„Книгата дава достъп до редица ценни идеи за тези от нас, които имат желание да процъфтяват като писатели през 21-ви век. Със съвети за писане на завладяващи блогпостове, презентации, рекламни слогани и публикации в социалните медии, сложното, пълно със справки и примери ръководство за микростил на Джонсън е отличително, поучително, приятно и вдъхновяващо.“


Оригиналната публикация на статията е на английски език от Mar 16, 2023 и може да бъде прочетена в моя Medium профил. Преводът не е буквален.

Имаш нещо да допълниш или не си съвсем съгласен? Пиши, обичам да умувам над различни гледни точки, а и да подобрявам моята собствена.


, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *