Тъмна тема 2.0 — Светлината в края на мрачния тунел

Миниатюрна идея със значителен потенциал за въздействие във времето

Време за четене: 2 минути

Петък вечер е, лютата зима е в разгара си. Сгушил си се в леглото като една сънлива мечка и не планираш да изпълзиш преди пролетта да покаже осезаеми признаци на живот. Натрупал си тонове статии в Medium и нощите са единственото спокойно и благодатно време, в което да задоволяваш ненаситното си любопитство. Светлината в стаята е топла и галеща, едва доловима. Настроил си телефона на нощен режим, в стремежа си да не тормозиш и без това измъчените си очи, които по чудо са оцелели над две десетилетия на взиране в безброй видове екрани, но стоически отказват да приемат диоптрични очила. Поглъщаш редовете жадно, абсорбирайки по-апетитните парчета информация. В един момент, като изневиделица, буум, и най-яркото изображение на света изскача от долната част на екрана и се забива в очите ти като стрела от лък! Усещаш пронизваща болка, почти като от интензивен лазерен лъч, който прогаря вътрешността на главата ти. Спалнята вече е осветена като национален стадион по време на финал. Абсолютно убеден си, че дузина пиксели вече са измрели и в двете ти очи.

Ако си нощна птица като мен, вероятно намираш картинката по-горе за болезнено позната. Разбира се, че сме благодарни на човека, който е измислил нощния режим, но аз смятам, че той се нуждае спешно от версия 2.0, преди да сме си загубили зрението.

Само си представи свят, в който всички дигитални статии имат алтернативни изображения за тъмните и светли теми на устройствата ни, и никоя ярка светлина не ще нарани нашето крехко зрение!

Apple вече имат наченки в тая посока с тяхната селекция от светли и тъмни уолпейпъри, които се сменят автоматично в зависимост дали е ден или нощ. Но това е едва началото.

Разбира се, за авторите ще е предизвикателство, защото ще им се наложи да инвестират повече време и средства в намирането или създаването на отделни изображения за тъмен и светъл режим на екрана, но резултатът от подобряването на потребителското изживяване (не исках да пиша “юзър експириънс”, защото баба ми ще се сърди) ще си струва. От друга страна една автоматична трансформация на всяко изображение вероятно ще улесни живота на авторите и ще им спести допълнителните усилия. А с помощта на Midjourney това дори вече не е в сферата на фантастиката.

Това по-долу са основните предимства на гореописаната функция:

  • По-дълъг живот на батерията. Всеизвестно е, че по-яркият екран използва значително повече енергия.
  • По-дълъг живот за очите ви. За съжаление не сме DSLR фотоапарати и “оптиката” ни не е сменяема.
  • По-малка консумация на енергия. Никой не обича да си зарежда устройства твърде често.
  • По-ангажиращо потребителско изживяване. Читателите и клиентите ви ще четат по-дълго, кеф.
  • По-дълъг живот на самите устройства. За ужас на Apple и за един по-зелен свят.

Тъй като списъкът със статии, които планирам да изчета нараства експоненциално, гледам с надежда и очакване към всички продъкт оунъри (бабо, не намирам добър превод на това), дизайнери и програмисти, опитвайки се да не тропам с крак твърде нервно. Припомням, че понякога такива привидно незначителни, но някак хитри идеи имат кумулативно въздействие във времето.


Оригиналната публикация на статията е на английски език от Feb 14, 2022 и може да бъде прочетена в моя Medium профил. Преводът не е буквален.

Имаш нещо да допълниш или не си съвсем съгласен? Пиши, обичам да умувам над различни гледни точки, а и да подобрявам моята собствена.


, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *